FREQUENTLY ASKED SAS WRITTEN TEST/INTERVIEW QUESTIONS

FREQUENTLY ASKED SAS WRITTEN TEST/INTERVIEW  QUESTIONS
PART 1
 
Objective : Gearing up for a SAS interview??
  1. The following SAS program is submitted:
    data test;
    set sasuser.employees;
    if 2 le years_service le 10 then
    amount = 1000;
    else if years_service gt 10 then
    amount = 2000;
    else
    amount = 0;
    amount_per_year = years_service / amount;
    run;
    Which one of the following values does the variable AMOUNT_PER_YEAR contain if an employee has been with the company for
    one year?
    A. 0
    B. 1000
    C. 2000
    D. . (missing numeric value)
  2. The contents of the raw data file AMOUNT are listed below:
    ——–10——-20——-30
    $1,234
    The following SAS program is submitted:
    data test;
    infile ‘amount’;
    input @1 salary 6.;
    if _error_ then description = ‘Problems’;
    else description = ‘No Problems’;
    run;
    Which one of the following is the value of the DESCRIPTION variable?
    A. Problems
    B. No Problems
    C. ‘ ‘ (missing character value)
    D. The value can not be determined as the program fails to execute due to errors.
  3. The contents of the raw data file NAMENUM are listed below:
    ——–10——-20——-30
    Joe xx
    The following SAS program is submitted:
    data test;
    infile ‘namenum’;
    input name $ number;
    run;
    Which one of the following is the value of the NUMBER variable?
    A. xx
    B. Joe
    C. . (missing numeric value)
    D. The value can not be determined as the program fails to execute due to errors.
  4. The contents of the raw data file AMOUNT are listed below:
    ——–10——-20——-30
    $1,234
    The following SAS program is submitted:
    data test;
    infile ‘amount’;
    input @1 salary 6.;
    run;
    Which one of the following is the value of the SALARY variable?
    A. 1234
    B. 1,234
    C. $1,234
    D. . (missing numeric value)
  5. Which one of the following statements is true regarding the SAS automatic _ERROR_ variable?
    A. The _ERROR_ variable contains the values ‘ON’ or ‘OFF’.
    B. The _ERROR_ variable contains the values ‘TRUE’ or ‘FALSE’.
    C. The _ERROR_ variable is automatically stored in the resulting SAS data set.
    D. The _ERROR_ variable can be used in expressions or calculations in the DATA step.
  6. Which one of the following is true when SAS encounters a data error in a DATA step?
    A. The DATA step stops executing at the point of the error, and no SAS data set is created.
    B. A note is written to the SAS log explaining the error, and the DATA step continues to execute.
    C. A note appears in the SAS log that the incorrect data record was saved to a separate SAS file for further examination.
    D. The DATA step stops executing at the point of the error, and the resulting DATA set contains observations up to that point.
  7. The following SAS program is submitted:
    data work.totalsales (keep = monthsales{12} );
    set work.monthlysales (keep = year product sales);
    array monthsales {12} ;
    do i=1 to 12;
    monthsales{i} = sales;
    end;
    run;
    The data set named WORK.MONTHLYSALES has one observation per month for each of five years for a total of 60 observations.
    Which one of the following is the result of the above program?
    A. The program fails execution due to data errors.
    B. The program fails execution due to syntax errors.
    C. The program executes with warnings and creates the WORK.TOTALSALES data set.
    D. The program executes without errors or warnings and creates the WORK.TOTALSALES data set.
  8. The following SAS program is submitted:
    data work.totalsales;
    set work.monthlysales(keep = year product sales);
    retain monthsales {12} ;
    array monthsales {12} ;
    do i = 1 to 12;
    monthsales{i} = sales;
    end;
    cnt + 1;
    monthsales{cnt} = sales;
    run;
    The data set named WORK.MONTHLYSALES has one observation per month for each of five years for a total of 60 observations.
    Which one of the following is the result of the above program?
    A. The program fails execution due to data errors.
    B. The program fails execution due to syntax errors.
    C. The program runs with warnings and creates the WORK.TOTALSALES data set with 60 observations.
    D. The program runs without errors or warnings and creates the WORK.TOTALSALES data set with 60 observations.
  9. The following SAS program is submitted:
    data work.january;
    set work.allmonths (keep = product month num_sold cost);
    if month = ‘Jan’ then output work.january;
    sales = cost * num_sold;
    keep = product sales;
    run;
    Which variables does the WORK.JANUARY data set contain?
    A. PRODUCT and SALES only
    B. PRODUCT, MONTH, NUM_SOLD and COST only
    C. PRODUCT, SALES, MONTH, NUM_SOLD and COST only
    D. An incomplete output data set is created due to syntax errors.
  10. The contents of the raw data file CALENDAR are listed below:
    ——–10——-20——-30
    01012000
    The following SAS program is submitted:
    data test;
    infile ‘calendar’;
    input @1 date mmddyy10.;
    if date = ‘01012000’d then event = ‘January 1st’;
    run;
    Which one of the following is the value of the EVENT variable?
    A. 01012000
    B. January 1st
    C. . (missing numeric value)
    D. The value can not be determined as the program fails to execute due to errors.
  11. A SAS program is submitted and the following SAS log is produced:
    2 data gt100;
    3 set ia.airplanes
    4 if mpg gt 100 then output;
    22 202
    ERROR: File WORK.IF.DATA does not exist.
    ERROR: File WORK.MPG.DATA does not exist.
    ERROR: File WORK.GT.DATA does not exist.
    ERROR: File WORK.THEN.DATA does not exist.
    ERROR: File WORK.OUTPUT.DATA does not exist.
    ERROR 22-322: Syntax error, expecting one of the following: a name,
    a quoted string, (, ;, END, KEY, KEYS, NOBS, OPEN, POINT, _DATA_, _LAST_, _NULL_.
    ERROR 202-322: The option or parameter is not recognized and will be ignored.
    5 run;
    The IA libref was previously assigned in this SAS session.
    Which one of the following corrects the errors in the LOG?
    A. Delete the word THEN on the IF statement.
    B. Add a semicolon at the end of the SET statement.
    C. Place quotes around the value on the IF statement.
    D. Add an END statement to conclude the IF statement.
  12. The contents of the raw data file SIZE are listed below:
    ——–10——-20——-30
    72 95
    The following SAS program is submitted:
    data test;
    infile ‘size’;
    input @1 height 2. @4 weight 2;
    run;
    Which one of the following is the value of the variable WEIGHT in the output data set?
    A. 2
    B. 72
    C. 95
    D. . (missing numeric value)
  13. A SAS PRINT procedure output of the WORK.LEVELS data set is listed below:
    Obs name level
    1 Frank 1
    2 Joan 2
    3 Sui 2
    4 Jose 3
    5 Burt 4
    6 Kelly .
    7 Juan 1
    The following SAS program is submitted:
    data work.expertise;
    set work.levels;
    if level = . then
    expertise = ‘Unknown’;
    else if level = 1 then
    expertise = ‘Low’;
    else if level = 2 or 3 then
    expertise = ‘Medium’;
    else
    expertise = ‘High’;
    run;
    Which of the following values does the variable EXPERTISE contain?
    A. Low, Medium, and High only
    B. Low, Medium, and Unknown only
    C. Low, Medium, High, and Unknown only
    D. Low, Medium, High, Unknown, and ‘ ‘ (missing character value)
  1. The contents of the raw data file EMPLOYEE are listed below:
    ——–10——-20——-30
    Ruth 39 11
    Jose 32 22
    Sue 30 33
    John 40 44
    The following SAS program is submitted:
    data test;
    infile ’employee’;
    input employee_name $ 1-4;
    if employee_name = ‘Ruth’ then input idnum 10-11;
    else input age 7-8;
    run;
    Which one of the following values does the variable IDNUM contain when the name of the employee is “Ruth”?
    A. 11
    B. 22
    C. 32
    D. . (missing numeric value)
  2. The contents of the raw data file EMPLOYEE are listed below:
    ——–10——-20——-30
    Ruth 39 11
    Jose 32 22
    Sue 30 33
    John 40 44
    The following SAS program is submitted:
    data test;
    infile ’employee’;
    input employee_name $ 1-4;
    if employee_name = ‘Sue’ then input age 7-8;
    else input idnum 10-11;
    run;
    Which one of the following values does the variable AGE contain when the name of the employee is “Sue”?
    A. 30
    B. 33
    C. 40
    D. . (missing numeric value)
  3. The following SAS program is submitted:
    libname sasdata ‘SAS-data-library’;
    data test;
    set sasdata.chemists;
    if jobcode = ‘Chem2’
    then description = ‘Senior Chemist’;
    else description = ‘Unknown’;
    run;
    A value for the variable JOBCODE is listed below:
    JOBCODE
    chem2
    Which one of the following values does the variable DESCRIPTION contain?
    A. Chem2
    B. Unknown
    C. Senior Chemist
    D. ‘ ‘ (missing character value)
  4. The following SAS program is submitted:
    libname sasdata ‘SAS-data-library’;
    data test;
    set sasdata.chemists;
    if jobcode = ‘chem3’
    then description = ‘Senior Chemist’;
    else description = ‘Unknown’;
    run;
    A value for the variable JOBCODE is listed below:
    JOBCODE
    CHEM3
    Which one of the following values does the variable DESCRIPTION contain?
    A. chem3
    B. Unknown
    C. Senior Chemist
    D. ‘ ‘ (missing character value)
  5. Which one of the following ODS statement options terminates output being written to an HTML file?
    A. END
    B. QUIT
    C. STOP
    D. CLOSE
  6. The following SAS program is submitted:

    proc means data = sasuser.shoes;
    where product in (‘Sandal’ , ‘Slipper’ , ‘Boot’);
    run;
    Which one of the following ODS statements completes the program and sends the report to an HTML file?
    A. ods html = ‘sales.html’;
    B. ods file = ‘sales.html’;
    C. ods file html = ‘sales.html’;
    D. ods html file = ‘sales.html’;

  7. The following SAS program is submitted:
    proc format;
    value score 1 – 50 = ‘Fail’
    51 – 100 = ‘Pass’;
    run;
    proc report data = work.courses nowd;
    column exam;
    define exam / display format = score.;
    run;
    The variable EXAM has a value of 50.5.
    How will the EXAM variable value be displayed in the REPORT procedure output?
    A. Fail
    B. Pass
    C. 50.5
    D. . (missing numeric value)
  8. The following SAS program is submitted:
    options pageno = 1;
    proc print data = sasuser.houses;
    run;
    proc means data = sasuser.shoes;
    run;
    The report created by the PRINT procedure step generates 5 pages of output.
    What is the page number on the first page of the report generated by the MEANS procedure step?
    A. 1
    B. 2
    C. 5
    D. 6
  9. Which one of the following SAS system options displays the time on a report?
    A. TIME
    B. DATE
    C. TODAY
    D. DATETIME
  10. Which one of the following SAS system options prevents the page number from appearing on a report?
    A. NONUM
    B. NOPAGE
    C. NONUMBER
    D. NOPAGENUM
  11. The following SAS program is submitted:
    footnote1 ‘Sales Report for Last Month’;
    footnote2 ‘Selected Products Only’;
    footnote3 ‘All Regions’;
    footnote4 ‘All Figures in Thousands of Dollars’;
    proc print data = sasuser.shoes;
    footnote2 ‘All Products’;
    run;
    Which one of the following contains the footnote text that is displayed in the report?
    A. All Products
    B. Sales Report for Last Month
    All Products
    C. All Products
    All Regions
    All Figures in Thousands of Dollars
    D. Sales Report for Last Month
    All Products
    All Regions
    All Figures in Thousands of Dollars
  12. The following SAS program is submitted:
    proc means data = sasuser.houses std mean max;
    var sqfeet;
    run;
    Which one of the following is needed to display the standard deviation with only two decimal places?
    A. Add the option MAXDEC = 2 to the MEANS procedure statement.
    B. Add the statement MAXDEC = 7.2; in the MEANS procedure step.
    C. Add the statement FORMAT STD 7.2; in the MEANS procedure step.
    D. Add the option FORMAT = 7.2 option to the MEANS procedure statement.
  13. Unless specified, which variables and data values are used to calculate statistics in the MEANS procedure?
    A. non-missing numeric variable values only
    B. missing numeric variable values and non-missing numeric variable values only
    C. non-missing character variables and non-missing numeric variable values only
    D. missing character variables, non-missing character variables, missing numeric variable values, and non-missing numeric variable
    values
  14. The following SAS program is submitted:
    proc sort data = sasuser.houses out = houses;
    by style;
    run;
    proc print data = houses;

    run;
    Click on the Exhibit button to view the report produced.
    style bedrooms baths price
    CONDO 2 1.5 80050
    3 2.5 79350
    4 2.5 127150
    2 2.0 110700
    RANCH 2 1.0 64000
    3 3.0 86650
    3 1.0 89100
    1 1.0 34550
    SPLIT 1 1.0 65850
    4 3.0 94450
    3 1.5 73650
    TWOSTORY 4 3.0 107250
    2 1.0 55850
    2 1.0 69250
    4 2.5 102950
    Which of the following SAS statement(s) create(s) the report?
    A. id style;
    B. id style;
    var style bedrooms baths price;
    C. id style;
    by style;
    var bedrooms baths price;
    D. id style;
    by style;
    var style bedrooms baths price;

  15. A realtor has two customers. One customer wants to view a list of homes selling for less than $60,000. The other customer wants
    to view a list of homes selling for greater than $100,000.
    Assuming the PRICE variable is numeric, which one of the following PRINT procedure steps will select all desired observations?
    A. proc print data = sasuser.houses;
    where price lt 60000;
    where price gt 100000;
    run;
    B. proc print data = sasuser.houses;
    where price lt 60000 or price gt 100000;
    run;
    C. proc print data = sasuser.houses;
    where price lt 60000 and price gt 100000;
    run;
    D. proc print data = sasuser.houses;
    where price lt 60000 or where price gt 100000;
    run;
  16. The value 110700 is stored in a numeric variable.
    Which one of the following SAS formats is used to display the value as $110,700.00 in a report?
    A. comma8.2
    B. comma11.2
    C. dollar8.2
    D. dollar11.2
  17. The SAS data set SASUSER.HOUSES contains a variable PRICE which has been assigned a permanent label of “Asking Price”.
    Which one of the following SAS programs temporarily replaces the label “Asking Price” with the label “Sale Price” in the output?
    A. proc print data = sasuser.houses;
    label price = “Sale Price”;
    run;
    B. proc print data = sasuser.houses label;
    label price “Sale Price”;
    run;
    C. proc print data = sasuser.houses label;
    label price = “Sale Price”;
    run;
    D. proc print data = sasuser.houses label = “Sale Price”;
    run;
  18. The SAS data set BANKS is listed below:
    BANKS
    name rate
    FirstCapital 0.0718
    DirectBank 0.0721
    VirtualDirect 0.0728
    The following SAS program is submitted:
    data newbank;
    do year = 1 to 3;
    set banks;
    capital + 5000;
    end;
    run;
    Which one of the following represents how many observations and variables will exist in the SAS data set NEWBANK?
    A. 0 observations and 0 variables
    B. 1 observations and 4 variables
    C. 3 observations and 3 variables
    D. 9 observations and 2 variables
  19. The following SAS program is submitted:
    data work.clients;
    calls = 6;
    do while (calls le 6);
    calls + 1;
    end;
    run;
    Which one of the following is the value of the variable CALLS in the output data set?
    A. 4
    B. 5
    C. 6
    D. 7
  20. The following SAS program is submitted:
    data work.pieces;
    do while (n lt 6);
    n + 1;
    end;
    run;
    Which one of the following is the value of the variable N in the output data set?
    A. 4
    B. 5
    C. 6
    D. 7
  21. The following SAS program is submitted:
    data work.sales;
    do year = 1 to 5;
    do month = 1 to 12;
    x + 1;
    end;
    end;
    run;
    Which one of the following represents how many observations are written to the WORK.SALES data set?
    A. 0
    B. 1
    C. 5
    D. 60
  22. A raw data record is listed below:
    ——–10——-20——-30
    1999/10/25
    The following SAS program is submitted:
    data projectduration;
    infile ‘file-specification’;
    input date $ 1 – 10;

    run;
    Which one of the following statements completes the program above and computes the duration of the project in days as of today’s
    date?
    A. duration = today( ) – put(date,ddmmyy10.);
    B. duration = today( ) – put(date,yymmdd10.);
    C. duration = today( ) – input(date,ddmmyy10.);
    D. duration = today( ) – input(date,yymmdd10.);

  23. A raw data record is listed below:
    ——–10——-20——-30
    Printing 750
    The following SAS program is submitted:
    data bonus;
    infile ‘file-specification’;
    input dept $ 1 – 11 number 13 – 15;

    run;
    Which one of the following SAS statements completes the program and results in a value of ‘Printing750’ for the DEPARTMENT
    variable?
    A. department = trim(dept) number;
    B. department = dept input(number,3.);
    C. department = trim(dept) || put(number,3.);
    D. department = input(dept,11.) || input(number,3.);

  24. The following SAS program is submitted:
    data work.month;
    date = put(’13mar2000’d,ddmmyy10.);
    run;
    Which one of the following represents the type and length of the variable DATE in the output data set?
    A. numeric, 8 bytes
    B. numeric, 10 bytes
    C. character, 8 bytes
    D. character, 10 bytes
  25. The following SAS program is submitted:
    data work.products;
    Product_Number = 5461;
    Item = ‘1001’;
    Item_Reference = Item’/’Product_Number;
    run;
    Which one of the following is the value of the variable ITEM_REFERENCE in the output data set?
    A. 1001/5461
    B. 1001/ 5461
    C. . (missing numeric value)
    D. The value can not be determined as the program fails to execute due to errors.
  26. The following SAS program is submitted:
    data work.retail;
    cost = ‘20000’;
    total = .10 * cost;
    run;
    Which one of the following is the value of the variable TOTAL in the output data set?
    A. 2000
    B. ‘2000’
    C. . (missing numeric value)
    D. ‘ ‘ (missing character value)
  27. Which one of the following SAS statements correctly computes the average of four numerical values?
    A. average = mean(num1 – num4);
    B. average = mean(of num1 – num4);
    C. average = mean(of num1 to num4);
    D. average = mean(num1 num2 num3 num4);
  28. The following SAS program is submitted:
    data work.test;
    Author = ‘Agatha Christie’;
    First = substr(scan(author,1,’ ,’),1,1);
    run;
    Which one of the following is the length of the variable FIRST in the output data set?
    A. 1
    B. 6
    C. 15
    D. 200
  29. The following SAS program is submitted:
    data work.test;
    Author = ‘Christie, Agatha’;
    First = substr(scan(author,2,’ ,’),1,1);
    run;
    Which one of the following is the value of the variable FIRST in the output data set?
    A. A
    B. C
    C. Agatha
    D. ‘ ‘ (missing character value)
  30. The following SAS program is submitted:
    data work.test;
    Title = ‘A Tale of Two Cities, Charles J. Dickens’;
    Word = scan(title,3,’ ,’);
    run;
    Which one of the following is the value of the variable WORD in the output data set?
    A. T
    B. of
    C. Dickens
    D. ‘ ‘ (missing character value)
  31. The following SAS program is submitted:
    data work.test;
    First = ‘Ipswich, England’;
    City_Country = substr(First,1,7)!!’, ‘!!’England’;
    run;
    Which one of the following is the length of the variable CITY_COUNTRY in the output data set?
    A. 6
    B. 7
    C. 17
    D. 25
  32. The following SAS program is submitted:
    data work.test;
    First = ‘Ipswich, England’;
    City = substr(First,1,7);
    City_Country = City!!’, ‘!!’England’;
    run;
    Which one of the following is the value of the variable CITY_COUNTRY in the output data set?
    A. Ipswich!!
    B. Ipswich, England
    C. Ipswich, ‘England’
    D. Ipswich , England
  33. Which one of the following is true of the RETAIN statement in a SAS DATA step program?
    A. It can be used to assign an initial value to _N_ .
    B. It is only valid in conjunction with a SUM function.
    C. It has no effect on variables read with the SET, MERGE and UPDATE statements.
    D. It adds the value of an expression to an accumulator variable and ignores missing values.
  34. A raw data file is listed below:
    ——–10——-20——-30
    1901 2
    1905 1
    1910 6
    1925 .
    1941 1
    The following SAS program is submitted and references the raw data file above:
    data coins;
    infile ‘file-specification’;
    input year quantity;

    run;
    Which one of the following completes the program and produces a non-missing value for the variable TOTQUANTITY in the last
    observation of the output data set?
    A. totquantity + quantity;
    B. totquantity = sum(totquantity + quantity);
    C. totquantity 0;
    sum totquantity;
    D. retain totquantity 0;
    totquantity = totquantity + quantity;

  35. A raw data file is listed below:
    ——–10——-20——-30
    squash 1.10
    apples 2.25
    juice 1.69
    The following SAS program is submitted using the raw data file above:
    data groceries;
    infile ‘file-specification’;
    input item $ cost;

    run;
    Which one of the following completes the program and produces a grand total for all COST values?
    A. grandtot = sum cost;
    B. grandtot = sum(grandtot,cost);
    C. retain grandtot 0;
    grandtot = sum(grandtot,cost);
    D. grandtot = sum(grandtot,cost);
    output grandtot;

  36. The following SAS program is submitted:
    data work.total;
    set work.salary(keep = department wagerate);
    by department;
    if first.department then payroll = 0;
    payroll + wagerate;
    if last.department;
    run;
    The SAS data set WORK.SALARY, currently ordered by DEPARTMENT, contains 100 observations for each of 5 departments.
    Which one of the following represents how many observations the WORK.TOTAL data set contains?
    A. 5
    B. 20
    C. 100
    D. 500
  37. The following SAS program is submitted:
    data work.total;
    set work.salary(keep = department wagerate);
    by department;
    if first.department then payroll = 0;
    payroll + wagerate;
    if last.department;
    run;
    The SAS data set named WORK.SALARY contains 10 observations for each department, currently ordered by DEPARTMENT.
    Which one of the following is true regarding the program above?
    A. The BY statement in the DATA step causes a syntax error.
    B. FIRST.DEPARTMENT and LAST.DEPARTMENT are variables in the WORK.TOTAL data set.
    C. The values of the variable PAYROLL represent the total for each department in the WORK.SALARY data set.
    D. The values of the variable PAYROLL represent a total for all values of WAGERATE in the WORK.SALARY data set.
ANSWERS :
1: d
11: b
21: d
31: b
41:  d
2: a
12: a
22: b
32: d
42: a
3:  c
13: b
23: c
33: c
43: b
4: d
14:  d
24: b
34: b
44: d
5:  d
15:  d
25: a
35: d
45: d
6: b
16: b
26: a
36: c
46: c or d
7: b
17: b
27: c
37: d
47: a
8: b
18: d
28: b
38: d
48: c
9: d
19: d
29: d
39: a
49: a
10: d
20: c
30: c
40: b
50: d or c

 

Advertisements

Tagged: , ,

One thought on “FREQUENTLY ASKED SAS WRITTEN TEST/INTERVIEW QUESTIONS

  1. […] FREQUENTLY ASKED SAS WRITTEN TEST/INTERVIEW QUESTIONS. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: